STÖD VID SORG

Vad är sorg? Sorg är känslor och inte heller bara en känsla utan flera känslor som ofta är motstridiga. Samtidigt som vi är ledsna över att den avlidne inte längre finns, kanske vi är lättade över att han eller hon nu slipper lida. Eller så blandas smärtan och saknaden med ilska. Sorg är smärtsamt och energikrävande men det är ingen sjukdom som kan botas. Istället är det en helt sund och naturlig reaktion på dödsfallet och allt vad det för med sig.

Vad ska man säga? Vi tror gärna att vi måste komma med kloka ord och lösningar men sorg är inte ett problem som ska lösas. Sorg är känslor och ”kloka råd” kan istället uppfattas som ett nedvärderande av dessa känslor.

En människa i sorg behöver få ge utlopp för sina känslor och bli lyssnad på. Om du inte vet vad du ska säga, är det antagligen just det, som är det bästa du kan säga: ”Jag vet inte vad jag ska säga.” eller ”Jag känner att jag saknar ord.” Undvik att säga: ”Jag förstår precis hur du känner.” Även om det är ett uttryck för empati och förståelse så finns det risk för att det uppfattas precis tvärtom. Säg hellre: ”Jag tänker på dig.”

Visa att du är villig att lyssna, oftast räcker det att du säger: ”Vad är det som har hänt?” eller om du vet vad som har hänt: ”Jag hörde vad som har hänt”. Låt sedan den sörjande prata och lyssna, lyssna, lyssna. Du behöver inte säga något, bara vara närvarande till 100%. Se dig själv som ett stort hjärta med öron och ingen mun.

Hur hjälper jag bäst? Det är smärtsamt att se en människa vara ledsen och vi vill så gärna att personen skall bli glad. Därför kanske vi försöker att muntra upp personen eller hitta på saker att göra som avleder tankarna på det som har hänt. Det känns kanske bra för stunden men det kommer inte att hjälpa till att bearbeta sorgen. Tyvärr kanske det istället bidrar till att den sörjande försöker låtsas vara glad för att inte vara en belastning för sin omgivning.

Tillåt din vän att känna precis det han eller hon känner! Även om det är jobbigt så är det naturliga känslor och ingenting att vara rädd för. Sorgearbetet måste göras och inget arbete blir gjort om vi undviker det.

Det finns en hel del praktiskt du kan hjälpa till med. Här är några handfasta råd om vad du kan bidra med. Att sörja tar energi. Alla människor reagerar olika på ett dödsfall. En del tappar all handlingskraft och har fullt upp med att komma ihåg att äta och sova. Andra blir istället väldigt strukturerade och fokuserade och tar omgående tag i allt det praktiska. Men kraften kan lika snabbt ta slut.

Med all respekt för varje människas unika reaktioner på ett dödsfall, så vågar vi ändå påstå att sorg är energikrävande. Praktiska bestyr som i vanliga fall går på rutin kan nu kännas oöverstigliga. Och som om det inte räckte med att ha sorgen att hantera, nu ska viktiga beslut fattas och praktiska saker tas hand om. Nu behövs stöd.

Basala behov. En vanlig reaktion på sorg är att glömma bort att äta eller inte känna av hungern. Samma sak gäller sömnen, det är inte ovanligt att den blir oregelbunden. Under sömnlösa perioder kan nätterna vara svåra att ta sig igenom. Se till att din vän får sina basala behov tillgodosedda. Titta förbi med en lunchkorg, åk dit och laga middag, bjud hem på mat. Erbjud dig att sova över om nätterna känns ensamma och jobbiga. Involvera andra vänner och bekanta så att du inte bränner ut dig själv. Eftersom du är en närstående så är det ju troligt att du också är i sorg. Glöm inte bort dig själv.

Möta vardagen. För den som har mist en närstående person kanske allt just nu känns som ett enda kaos eller som om världen har tagit time-out. Ingenting är längre sig likt! Att möta denna nya värld är inte alltid lätt. Hur kan livet där utanför rulla på som om ingenting har hänt? Och hur skall man orka möta grannarna i mataffären? Möt den nya världen tillsammans. Följ med till affären och handla, gå med till banken och ta en promenad tillsammans. Tänk på att sådant som din vän i vanliga fall skulle tycka vara enkelt nu kan kännas väldigt jobbigt.

Vänta med viktiga beslut. När man är i sorg så har man ofta svårt att koncentrera sig. Dessutom kan känslorna åka berg och dalbana och det är svårt att tänka strukturerat. Det är med andra ord sämsta tänkbara tillfälle att fatta viktiga beslut. Du kanske kan hjälpa din vän att värdera vilka beslut som bör vänta och vilka som måste tas nu. När vi är i sorg så underlättar det om vi har stabilitet. Det är ännu en anledning till att det är bra att vänta med beslut om sådant som innebär ytterligare en förändring.

Vissa beslut måste trots allt tas och ett sådant är att ordna med begravningen. Det kan vara skönt att slippa gå till begravningsbyrån ensam. Att ha någon att prata med om begravningen är ofta en ventil som är värdefull. Erbjud dig att följa med som stöd.

Gå vidare efter ett dödsfall. Snart återgår livet till det normala och alla vänner återvänder till sitt. Utåt sett kanske den sörjande ser ut att må bra igen. Så kan det förstås också vara men det kan också vara en fasad. Omgivningen förväntar ju sig att vi skall komma över sorgen och gå vidare men alla gör inte det utan hjälp. Alldeles oavsett om din vän har kommit över sorgen eller inte så kan du räkna med att det finns stunder då hon eller han känner sig väldigt ledsen.

Många säger att de hade ett stort stöd just efter dödsfallet men sedan försvann vännerna och ensamheten blev ännu värre. Tänk därför på att hålla kvar kontakten och erbjuda stöd även långt efter det att begravningen är över och livet har återgått till det normala.

För den som har förlorat en familjemedlem, en nära vän eller släkting så har inte livet återgått till det normala. Det är ett delvis nytt liv som har börjat och i det kan man behöva mycket stöd under en lång tid framåt.